Architektur als Social Design

Mate Masie Classrooms

 

2017 — Abetenim, Ghana
Institute for Design and Construction
Prof. José Luis Moro
Master thesis Maria Renner

 

worker (from 2 to 13 weeks) from Ghana:

inhabitants of Abetenim and Juaben: Abubakar Mohammed, Agjingo, Agyeman, Asante, Bashiru Issifu, Bugyei Boateng, Emmanuel, Issah Mohammed, Johnson Owusu, Joseph Boateng, Joseph Owusu, Kofi Asante, Kwame Yeboah, Nimo Collins, Odasani, Rita, Safo, Sakina, Sammy, Tiwah Kate, Yeboah

 

volunteers (from 2 to 10 weeks) from Germany and Switzerland:

students of ETH Zurich, Karlsruhe Institute of Technology, Leibniz University Hannover, Technical University of Darmstadt, Technical University of Munich, University of Stuttgart, employed persons from Basel, Mannheim and Munich

 

Anne-Sophie Birnkammer, Antonia Cruel, Christopher Höllerer, Christina Akesson, Claudia Böning, Constantin Kaffenberger, Daniel Voigt, David Goldberg, Eirini Evangelidi, Emma Wilisch, Franziska Odametey, Hendrik Nagel, Johanna Hühn, Leonie Orth, Lisa Mu, Luca Bertoni, Magdalena Allekotte, Markus Campana, Moritz Finkl, Paul Vogt, Regina Uelses, Sarah Hummel, Simone Vorndran, Sofie Hoyer, Sophia Hannekum, Solange Querinjean, Suna-Maria Knell, Timothy Kölle, Valerie Franck

 

 

Mate Masie Classrooms — A Secondary School for Abetenim

 

The small village of Abetenim is located inland in Ghana, nearby the second largest city Kumasi. The water supply takes place by means of large vessels, which are filled at the watering place of the village and are then carried on the heads to their homes by women and children. Two daily meals are prepared on an open fire. Neither do bathroom facilities exist nor a reliable power supply. Due to an inadequate education 98 % of the adults are inexperienced in reading and writing. Often they possess little to no knowledge of the official language English.

 

Within the scope of the master thesis, a design for a campus of a Secondary School in Ghana was developed in 2016. In 2017 one building was constructed from regional materials like clay. Volunteers from Germany and Switzerland as well as workers from Ghana contributed to the successful implementation. The plot on a hillside is located in a few minutes walk from the center of the village.

 

In conjunction with other buildings, our building forms a courtyard and is based on the traditional construction of the inward-facing courtyard houses of the Ashanti culture. The design is shaped by the cantilever, 190 m² floor slab and a perimeter arcade. The construction includes an elevation of the building of natural stones, which counteracts a flooding of the teaching areas in the rainy season. There is also a ventilation level with suspended panels of fabric. These decimate the strong heat input and cope with acoustic as well as optical aspects. An air circulation above and below the premises is promoted and contributes significantly to a pleasant indoor climate. The short, closed wall panels in the direction of west and east form solid elements made of mud blocks. They prevent the direct heat input of the low sun in the morning and evening. The light, permeable longitudinal sides of a wood-raffia combination represent a contrast to the walls. They allow effective cross-ventilation through the main wind from the southwest.

 

 

 

Further information: https://de-de.facebook.com/matemasieclassrooms/

 

Copyright fotos: Maria Renner, Steven Santos